Ana içeriğe atla

Kurumsal Evrim ve Olgunluk

Ülkemizdeki kurumlarda üst yönetim, tüm karar süreçlerinde ve operasyonlarda yer alır. İşletmenin büyümesinde de birinci derece etkilidir. Ancak kalıcı başarının elde edilmesi için kolektif çalışma düzeninin kurumlarda tesis edilmesi gerekir. Günlük hayatta karşılaşılan problemlerin üstesinden gelebilmek için birlikte çalışma düzenine alışmış ve kurumsal olgunluğa ulaşmış olmalısınız. Kurumsal olgunluğu oluşturan unsurlar; insan kaynağının kalitesi, iş süreçlerinin olgunluğu, kullanılan teknoloji ile dijital araçlar ve organizasyonel yapıdır. Kurumun evrimsel sürecini de ifade eder.

Kurumlar müşterilerine kaliteli, hızlı ve ekonomik ürünler sunmak için iş süreçlerini sağlıklı olarak yapılandırmalıdır. Başka bir deyişle kurumsal olgunluk, organizasyonun tanımlı iş süreçlerini kararlı olarak uygulaması ve sonucunda amaç ve hedeflerine ulaşabilmesidir. Bu açıdan bakıldığında kurumun süreçlerini yönetmedeki başarısı ve sürekli iyileştirmesi büyük önem arz eder. Organizasyonların bu hedeflerine ulaşmaları ve istedikleri performansı yakalayabilmeleri için en iyi pratikleri “best practice” içeren süreç modellerini uygulamaları da süreçlerine katkı sağlayacaktır.

Birçok kurumda, performans yönetiminin uygulama zorluğunun yanı sıra, süreçlerle olan bağları da gözden kaçırılır. Ancak unutmayın ki, performans yönetimi uygularsanız, periyodik olarak organizasyonunuza yönelik sağlık kontrolünü de (check-up) gerçekleştirmiş olursunuz. Bu kontrol de organizasyonel yapınız ve süreçlerinizle ilgili size bir fikir verecektir.

Kurumunuz içinde gerekli denge olmadan, olgunluk seviyenizi ilerletemezsiniz. Burada bahsi geçen denge, herhangi bir unsurun olgunluğunun diğerleriyle aynı seviyede olması anlamına gelir. Aksi durumda stratejinizi uygularken bu yönünüz sizin “problemli çocuğunuz” olacaktır.

Kurumunuzun olgunluğunu geliştirmek için sizinle yaşıt veya biraz daha eski, daha olgun şirketlerle iş ortaklığı yapmalısınız ve en az sizin kadar olgun müşteriler ile çalışmalısınız. Bunu yaptığınızda iş çevrenizin sizi bir sonraki seviyeye geçmeniz için zorladığını veya çektiğini göreceksiniz. Yukarı yönlü bu ivmeyi kontrollü ve istikrarlı bir şekilde yakalamak sizin açınızdan son derece faydalı olacaktır.

Yeni yorum ekle

Kısıtlı HTML

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.